VeroDesign - Handgemaakte Glaskralen
Een introductie over het glaskraalbranden 
 
Lampworking is de Engelse naam voor deze hobby.
Dit omdat me het glas in vroegere rijden verwarmde met een speciale lamp welke brandde op olie.
Zo ontstonden de zogenaamde glass beads
 
Een rustige hand en veel geduld zijn 2 belangrijke punten..  
 
Op een edelstaalstaafje met losmiddel (beadrelease) word het door de brander gesmolten glas aangebracht.Het glas smelt door een 1- of 2-gas brander. Ik ben begonnen op de 1- gasbrander (propaan) maar werk tegenwoordig op de 2-gas brander welke heter word door de extra toegevoegde zuurstof. 
 
Als bescherming voor mijn ogen draag ik een speciale didymiumbril.Deze filtert de schadelijke straling uit de vlam en dient tegelijk als bescherming tegen eventueel wegspringende glassplinters. 
 
Ik werk momenteel het meest met zacht glas met COE 104 en onder andere de volgende merken. Moretti (Effetre, Vetrofond en Odd-lot), Laucha, ASK, CIM, Double Helix, Tjechisch en Reichenbach. Men moet er bij meerdere glas soorten in 1 kraal echter op letten dat de COE van het glas hetzelfde is. Maar ook COE 96 word gebruikt. Dan dient de 5% regel in acht te worden genomen..Dit is belangrijk om grote spanning in het glas te voorkomen. 
 
Door van het glas dunnere glasstaven (stringers) te trekken kan men het glas versieren met lijnen en stippen. Tevens kunnen ook materialen als emaillepoeder, zilver-, goud- en koperfolie worden gebruikt. Hierdoor kunnen aparte kleurreacties ontstaan. 
 
Na het maken van de kraal gaat het edelstalenstaafje compleet in een speciale oven (kiln) welke een speciaal, computergestuurd programma (annealen) doorloopt. Met andere woorden de kraal word zo in kleine stapjes gecontroleerd afgekoelt naar kamertemperatuur.Ook achteraf annealen is mogelijk (batch-annealen). Hier word de kraal in de oven eerst weer langzaam verwarmt tot de temperatuur van 521 C en ook daarna weer langzaam afgekoeld.Dit annealen is nodig omdat zich tijdens het verwarmen van het glas zich kleine spanningen opbouwen doordat de moleculen door elkaar komen te liggen. Zo worden scheuren in het glas verhindert.  
 
Kralen die niet in een oven zijn afgekoeld (niet annealed) zijn niet geschikt voor gebruik in sieraden. Vroeg of laat zullen zij altijd breken. Wat vervelende gevolgen kan hebben als je het sieraad op dat moment draagt. Maar daar het glazen kralen zijn blijven ze ook altijd breekbaar als u ze laat vallen.Controleer dan ook altijd even op scheurtjes of scherfjes.. 
 
Als de kraal is afgekoeld kan het edelstalen staafje eruit gehaald worden en word de kraalopening gereinigd en nagelopen met een diamantboortje.
 
Klaar is de kraal!